Nässelsoppa
Nässlor används till massor av saker. I hårolja, te och som botemedel mot sjukdomar.
Men är nog mest känd som maträtten nässelsoppa.
Nässlorna ska plockas då de är mycket små och späda. De är bland annat rika på järn, folat och C-vitamin.
Vårens nässelsoppa (recept från ICA.se)
Ingredienser
4 portioner
2 l nyplockade späda nässlor (ca)
1 l vatten (ca)
salt
1 msk margarin
3 msk vetemjöl
2 grönsaksbuljongtärningar (eller höns-)
1 dl grädde
3 msk torr sherry
2 msk hackad gräslök
4 hårdkokta ägghalvor till servering
Gör så här
Skölj nässlorna noga, ta bort ev rötter och grova delar.
Koka upp ca 5 dl av vattnet och salta lätt. Lägg i nässlorna, koka 5 minuter. Sila av kokvattnet och spar det. Hacka nässlorna fint.
Fräs margarin och mjöl i en kastrull och späd med nässelspadet. Smula ner buljongtärningarna och späd med resten av vattnet, ca 5 dl. Koka ett par minuter. Tillsätt nässlorna och grädden. Smaka av soppan med salt och ev lite sherry.
Servera den het och nykokt med en ägghalva i tallriken. Strö över lite gräslök.