Några frågor om ekologi

VARFÖR ÄR EKOLOGISK MAT DYRARE?

" Den ekologiska gårdens produktionskostnader är högre och avkastningen lägre, och det påverkar så klart priset i slutändan. Men ju fler som efterfrågar ekologiska varor desto större möjligheter får producenterna att erbjuda lägre priser."'

PÅVERKAR EKOLOGISK MAT ÄVEN DJUREN?

"Djuren i det ekologiska lantbruket får behålla sitt naturliga beteende. Hönan får sitta på sin pinne, grisen kan ta sig ett gyttjebad och kalven får vara hos sin mamma under sin första tid. Djuren får också röra sig fritt och har möjlighet att vistas utomhus betydligt mer än vad konventionellt uppfödda djur får göra.
Ekologiskt uppfödda djur får bara äta foder som odlats ekologiskt, och merparten ska komma från den egna gården. Det finns också begränsningar för hur mycket kraftfoder (foder med högt näringsinnehåll) som djuren får äta, eftersom för mycket sådant kan störa deras ämnesomsättning."

VILKA LAGAR GÄLLER FÖR EKOLOGISK MAT?

(om du scrollar ner några inlägg längre ned får du se vad som menas med KRAV-märkt)

"Ekologiskt lantbruk innebär odling och djurhållning där man strävar efter en hög självförsörjningsgrad. Både när det gäller växtnäring och foder utnyttjar man främst lokala och förnyelsebara resurser. Lättlöslig mineralgödsel och kemiska bekämpningsmedel ersätts av andra åtgärder.


Den ekologiska produktionen utgör ett led i utvecklingen mot en uthållig livsmedelsproduktion. Regeringens mål är att den certifierade ekologiska odlingen ska vara minst 20 procent av landets jordbruksmark 2010."


Läs mer på:
http://press.axfood.se/sv/Startsida/Garant/Ekoskolan/
http://www.sjv.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0