Ordlista
Läran om de levande organismerna i förhållande till sin omgivning.
Ett mer eller mindre avgränsat område för levande organismer och deras livsmiljö.
Farligt avfall är sådant som kräver specialbehandling. Exempelvis sådant som är giftigt, cancerframkallande, frätande, fosterskadande, miljöfarligt, smittförande och brandfarligt.
Till de fossila bränslena räknas olja, kol och naturgas. Dessa bildades för miljoner år sedan av döda växt- och djurdelar.
Med hjälp av ljuset från solen bildar gröna växter energi och syrgas ur vatten och koldioxid. Processen kallas fotosyntes och är en förutsättning för allt liv på jorden.
Energi från källor som kontinuerligt förnyas, som sol, vind, vatten och biobränslen
Genomsnittliga väderleksförhållanden inom ett större landområde eller atmosfärens genomsnittstillstånd på en plats under en viss tidsrymd. Alltså en beskrivning av vädrets långsiktiga egenskaper mätt med statistiska mått.
Koldioxid är en färg- och luktlös gas med den kemiska formeln CO2, dvs gasmolekylerna består av en atom kol och två atomer syre. Koldioxid bildas vid i stort sett all förbränning. Människor och djur andas ut koldioxid eftersom nedbrytningen av mat också är en slags förbränning.
En kropp med liv. Växter, svampar och djur är organismer.
En skadlig del av solens strålning. För mycket UV-strålning kan ge hudcancer och ögonskador. Ozonskiktet skyddar mot UV-ljus.